Legenda Babelor din luna martie şi superstiţiile legate de ele

 
Primiţi horoscopul direct în căsuţa dvs. de e-mail
Legenda Babelor din luna martie şi superstiţiile legate de ele


Babele sunt personaje mitologice populare din România. Legenda are legătură cu Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii care începe să-şi dea jos câte un cojoc din cele nouă. Astfel, cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarna este înlocuită de primăvară.


Cum se aleg Babele în luna martie

Tradiţia spune că fiecare om îşi alege câte o babă între 1 şi 9 martie. Aşa cum este ziua aleasă, aşa va fi şi firea omului tot anul. Altă interpretare este cum e în ziua respectivă, aşa îi va merge omului tot anul. Dacă vremea va fi frumoasă, omul va avea noroc, toate îi vor merge bine, iar el va fi vesel şi fericit. Dacă vremea va fi rea, cu cerul întunecat, omul va fi morocănos şi toate îi vor merge rău. Mulţi(te) bătrâni(e) spun, însă, că, dacă plouă sau ninge în ziua Babei lui, omul va avea un an bogat.






Babe martie numerologie

Pe de altă parte, există şi o latură numerologică a Babelor. Baba fiecărui om este în ziua în care s-a născut. Dacă cineva este născut într-o zi de 6, va avea Baba în 6 martie. Dacă este născut într-o zi de 30, Baba lui va fi în 3 martie (3+0=3).


Babe martie – Legendă

O altă legendă din bătrâni spune că Baba Dochia avea un fiu care i-a adus babei o noră pe care ea nu a plăcut-o. Baba i-a dat nurorii un ghem de lână neagră şi i-a cerut să îl albească. Atât de tare freca femeia ca să spele firul, încât degetele au început să-i sângereze. Dar lâna tot neagră a rămas. Disperată, fata a început să plângă. Şi plângea atât de tare, încât Isus a auzit-o. A venit la ea şi i-a dăruit o floare roşie, spunându-i să spele lâna cu ea. Tânăra a urmat sfatul Mântuitorului, a pus floarea în apă, iar lâna s-a albit pe loc.






Când s-a dus să ducă ghemul soacrei, aceasta s-a înfuriat şi a acuzat-o ca Mărţişor (cel care a ajutat-o pe tânără) este, de fapt, ibovnicul nurorii. Supărată, Dochia a plecat cu oile la munte, crezând că venise primăvara. A păcălit-o floarea cu care nora venise în mână. Ajunsă la munte la începutul lui martie, Baba Dochia şi-a dat jos toate cele nouă cojoace îngreunate de ploi. Dar, din cauza frigului, a îngheţat şi s-a prefăcut în stânci alături de oile sale. Această legendă este strâns legată de numele culmii Babele din masivul Bucegi.

Moartea Babei Dochia, în ziua de 9 martie, este considerată hotar între iarnă şi primăvară. Perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere.

De asemenea, aspectul instabil al vremii din această perioadă este pus pe seama caracterului capricios al Babei Dochia.

Sursă imagine: capital.ro





Copyright © horoscop-urania.org. Informaţiile pot fi preluate de alte publicaţii online doar cu citarea sursei cu link activ, indexabil. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Trimiteţi pe Facebook Trimiteţi pe Twitter Abonare prin RSS