Zodiacul egiptean

 
Primiţi horoscopul direct în căsuţa dvs. de e-mail
Informaţii despre zodiacul egiptean
Zodiac egiptean
NILUL1-7 ianuarie; 19-28 iunie; 1-7 septembrie; 18-26 noiembrie
AMON-RA8-21 ianuarie; 1-11 februarie
MOUT22-31 ianuarie; 8-22 septembrie
GEB12-29 februarie; 20-31 august
OSIRIS1-10 martie; 27 noiembrie - 18 decembrie
ISIS11-31 martie; 18-29 octombrie; 19-31 decembrie
THOT1-19 aprilie; 8-17 noiembrie
ANUBIS8-27 mai; 29 iunie - 13 iulie
SETH28 mai - 18 iunie; 28 septembrie - 2 octombrie
BASTET14-28 iulie; 23-27 septembrie; 3-17 octombrie
SEKHMETT29 iulie - 11 august; 30 octombrie - 7 noiembrie

Legenda spune că un mare preot al cultului lui Osiris-zeul Soare este cel care a scris cele mai importante lucrări, care au stat la baza tuturor studiilor astrologice ulterioare. Este vorba de cel mai mare astrolog, cunoscut sub numele de Hermes Trismegistus (cel de 3 ori maestru), care a protejat această ştiinţă, făcând-o hermetică, deci accesibilă numai iniţiaţilor. A practicat sistemul Marilor Arcane, simboluri prezentate în 22 de figuri, fiecare dintre ele ilustrând destinul şi evoluţia omului. Cărţile fundamentale care îi sunt atribuite sunt: Asclepius sive de natura deorum dialogus, Revolutionibus nativitatum, Pimander, Astrologia. În cartea Pimander, care face parte din tratatul Corpus hermeticum, este descrisă activitatea şi conducerea lumii şi a destinului de către cei şapte Guvernatori modelaţi de Dumnezeu. Tot aici sunt prezentate cele şapte ceruri delimitate de poziţiile a şapte planete aflate sub influenţa Guvernatorilor. Pământul este aşezat în mijlocul a şapte benzi concentrice. Al optulea cer, sau cerul fixelor, cerul celor mai îndepărtate stele este ultimul, dincolo de care se află Divinitatea supremă.

Astronomii-preoţi din Egipt au făcut multe observaţii asupra calendarului şi se pare că ştiinţa astronomică era destul de dezvoltată. Astfel, din datele care ni s-au transmis rezultă, după unii autori, că valoarea oblicităţii eclipticii a fost stabilită relativ precis, iar coroana solară şi chiar protuberanţele ar fi fost observate în cursul unor eclipse consemnate în 4440 î.Hr. pe vternea regelui Neherofis. Calendarul egiptean, primul calendar cunoscut bazat pe 365 de zile (12 luni a câte 30 de zile, plus 5 zile de sărbători calculate din ziua în care Sirius, Steaua Câinelui, răsare dimineaţa o dată cu Soarele, adică din ziua care coincide cu revărsarea Nilului), a fost probabil introdus în 2773 î.Hr., deşi anumite dovezi indică posibilitatea ca acest fapt să se fi petrecut în 4241 î.Hr. Modificat în epoca Ptolemeilor, el a devenit calendarul iulian, apoi cu mici retuşuri, calendarul gregorian de azi. În aceeaşi perioadă lunile anului sunt grupate în trei anotimpuri de 4 luni fiecare: revărsarea (Akhet), iarna (Peret) şi Vara (Shemu). În 1450 î.Hr. ei inventează gnomonul, cel mai vechi tip de cadran solar, cu indicator în formă de „L“. Faraonul Tutmes al III-lea înalţă în Heliopolis „Acul CleoDatrei“ (denumire actualizată); umbra lui era folosită pentru calcularea orelor, sezoanelor şi solstiţiilor.

În Egipt, religia prin excelenţă solară a orientat şi compunerea calendarelor zodiacale, dar mişcarea era măsurată în funcţie de cei 36 decani ce indicau concordanţele dintre zilele anului şi gradele zodiacale. Constelaţiile astrologice erau identificate de egipteni cu geniile protectoare (un fel de duhuri de importanţă majoră), care dominau câte 10 zile pe an şi care prezentau o mare importanţă în astrologia locală, iar celelalte erau considerate un fel de fiinţe cosmice. Manuscrisele demonstrează prezenţa studiilor asupra influenţei astrelor în destinul omului sub forma hemerologiei, care clasifică zilele faste şi nefaste, sau a horoscoapelor. Într-o cameră specială din templul de la Dendera (construit sub ultimii Ptolemei) era păstrată o hartă a cerului cu decanii zodiacali. În aceeaşi perioadă zodiacul egiptean este cvasiinexistent, el reducându-se la o adaptare a celui grec: Caierul de lână (Berbecul), Taurul, Cele două mlădiţe (Gemenii), Scarabeul (Racul), Cuţitul (Leul), Fecioara, Muntele Soarelui (Balanţa), Şarpele (Scorpionul), Săgeata (Săgetătorul), Oglinda Vieţii (Capricornul), Apa (Vărsătorul), Peştii.

Copyright © horoscop-urania.org. Informaţiile pot fi preluate de alte publicaţii online doar cu citarea sursei cu link activ, indexabil. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Trimiteţi pe Facebook Trimiteţi pe Twitter Abonare prin RSS